Brev # 48 – Om fotball, kameratskap og veiledning.

Dette brevet bygger på en tekst skrevet av Ramon J. Karadash etter en fotballkamp i oktober 2013. 4 timer før kampen blir jeg spurt om å coache laget, litt på tull men jeg tar oppgaven så seriøst. Så seriøst at jeg tar med en tusj, to døtre og en mentor.

Det siste slaget, AV RAMON J. KARADASH – 8 OKTOBER, 2013

Kaldt høstvær. Tett tåke. Lyder av trafikk.
Bæng. Bæng. Bæng. Nesten som et steinras slamres bildørene i takt. Ut stiger de, knottene først. Deretter skolissa. Så leggbeskytteren. En etter en tramper de inn på den grønne matta. Gir hverandre anerkjennende nikk. Noen blunker. Slag deles ut, albue mot albue, håndflate mot håndflate. 11 spillere. 2 managere. 1 motivator. 1 Fotballekspert. 2 barn. Supporterklubben ”Falkeberget” liner opp. Alle tre. Det er tid.

Vi er enere!
Siste kamp. Oktoberkveld. Marius Ruud samler gutta. Motstander Saplov knyter lisser. Mental trener Kristian Firing tar ordet. Budskapet er enkelt. Vi er enere! Det holder ikke å si det. Det tegnes. Med tusj. I panna. Så tar han over. Mannen med klokskapen. Mannen uten navnet. The special one. Taktikk. Formasjon. Marius igjen. Avspark. Vi er enere.


The special one
Forrige kamp endte ikke. Den ble blåst av. Før vi fikk vinne. Før vi fikk flyttet stolpen. Før. Vi tapte. Mot seriemesteren. Som vi rundspilte. Årets kamp. Trist resultat. Enorm prestasjon. Nå gjaldt 2.plassen. Som også sikret opprykket. Alt å vinne. Alt å tape.


Idrettsassistenten
Tempoet satt fra første touch. Defensivt en drøm. Offensivt en tareskog. Som lugget. Det måtte dødball til. Faktisk. Karadash fikk tillit fra hjørnet. Feltet beveget seg. Solaker var høyest. 1-0. Bytter ble foretatt. Meitemarkene ålte mot asfalt. Idrettsassistenten avsikret våpenet. Siktet. Langskudd. Stolpe. 2-0. Anders Longva.

Regnet økte. Lavtrykk ble til trykk. Spill ble til kunst. Fotballen var vår. Vi var enere.

Bedriftskeeper Døhlen
Ny omgang. Nye taler. Firing i ekstase. Gutta gjorde klar til konsert. ”The special one” dirigerte. Sirkuset var i gang. Publikum tok bølgen. Alle 3. Med plakater. Landslagskeeper Tina som tilskuer. Bedriftskeeper Døhlen var på. 3-0. Solaker til Paulke. Paulke i mål. Midtbanen herjet. Forsvaret blokkerte. Kun ett lag på banen. De lyseblå. Vi var enere.

Vi er enere!
Tåken ble tettere. Dommeren ble våtere. Og kaldere. Det nordnorske sam(e)spillet pisket melk til fløte. 4-0. Solaker til Paulke. Paulke i mål. Så forsvant han. The special one. Falkeberget med. Alle tre. Saplov ble god. 2 ganger. 2 mål. Dommern fikk nok. Leiv av å stå i vegen. Lei av å aldri få ballen. Punktum. Finale.


VI ER ENERE!
Seier LKSK. 4-2. Opprykket var sikret. 3.divisjon skal byttes ut til 2. Lagbilder ble tatt. Med og uten klær. Jentekampene måtte fokusere. Tabellen viste LKSK på 2.plass. Men det var på tabellen. På ekte var vi enere.


Også uten klær…
Takk til Ramon, kadettsamfunnets eminente fotograf Niklas Mikkelborg og resten av gjengen for opplevelsen. En spesiell takk til Ramon fordi han skrev denne teksten, for selv om teksten handler mest om fotball og kameratskap, så handler den også om veiledning.

Min rolle som motivator, pep-talken om at vi alle var enere og tusj i panna, viser en viktig rolle i veiledningen. Positivt menneskesyn, det å ha troen på ”den andre” no matter what er viktig. Og så har det operativ verdi. Det er fremdeles slik at det er fordel for et fotballag å ha hjemmekamp. Hvorfor det er slik? Det handler trolig om emosjoner og motivasjon.

Og så rollen til mentoren min da, ”the spesial one”, han som kan litt om fotball. Ja, ikke bare litt, han er trolig en av de klokeste fotballhodene som finnes. Det var rått å se ham ”in action”. Han brukte kort tid og korte tilrop på å utgjøre stor forskjell. Dessuten var han ikke bare god på det tekniske og taktiske, klokskapen hans inkluderte det menneskelige og mellommenneskelige. Selvfølgelig. Det sies jo at fotball handler om følelser.

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*