Brev «2» – Om affektbevissthet

Affektbevissthet er dagens tema. Følgende scener utspiller seg:

Vi jobber med «life history & trigger events». Vi er innom en sår periode i ungdomstiden. Mobbing. Selve mobbinga synes å være bearbeidet. Mens så kommer det en aktivering knyttet til betydningen foreldrene. Takknemlighet blir et viktig begrep her. Men det vil være vanskelig å takke dem. Det handler om affektbevissthet. Han er ikke særlig vandt til å ha kontakt med følelsene sine og uttrykke dem. Så skal vi lukke dagen. Studenten kommer for å dele sitt viktigste læringspoeng. Vi snakker om affektbevissthet, at det er noe å hente der. Så gir vi hverandre en klem. Kanskje 2 sekunder. Så går han mot døra og så sier han ”tusen takk for klemmen, den gjorde godt”.  Et nytt øyeblikk oppstår, 4 sekunder. Jeg tenker ”og han skal jobbe med affektbevissthet!?”.

 En av de andre studentene jobber også med affektbevissthet. Han mener selv at han har kommet langt på det området. At han kan snakke om alt. At de alltid har gjort det i familien hans. Så hele uka blir litt sånn «walk in the park» for han. Han får anledning til å fortelle om viktige hendelser. Og han får lytte til andre. Ikke dårlig bare det. Men, vi har altså ingen tema å jobbe videre med. Så er uka ferdig. Så er det litt «hanshaking» og noen gir hverandre en klem. Det er vår tur, og det blir det en skikkelig ”bakhodeklem”. Så sier han at ”jeg er ikke så særlig god på det der med klemming”. Jeg sier ingenting, bare tar han inn. Som trygg og utrygg, bevisst og ubevisst når det gjelder affektbevissthet. Som en helt herlig viking fra kysten.

Affektbevissthet handler om å møte «den andre», og om å møte seg selv. Noen er redd for klemming, andre liker det – avhengig av situasjon. Noen er redd for å prate i forsamling, andre liker det – nesten uavhengig av situasjon. Noen er redd for kjærligheten, andre elsker den – alle vil oppleve den. Affektbevissthet handler om å kjenne seg selv, og kunne møte «den andre» igjen og igjen – om man vil.

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*