Brev # 21 – Sofa’n

Familien vår bestod av to voksne og tre barn. Hverdagen var som i vanlig i vanlige norske familier: Full rulle med fortløpende tilbakemeldinger. Kanskje det blir mer ris enn ros…?Etter en periode med dårlig vær og ”sure barn” følte vi at vi måtte gjøre noe. Vi innførte ”Sofa’n”.

Sofa’n er en tilbakemeldingsseanse som gjennomføres i sofaen like før barna legger seg. Den går slik:
Alle skal si en positiv ting om hver og en av de andre i familien og om seg selv. Eksempelvis starter jeg med å si noe positivt om hvert enkelt av barna, min kone og meg selv. Så følger den største gutten, jentene og til slutt kona.
I løpet av seansen får hver enkelt fem positive tilbakemeldinger, kanskje som en motvekt til dagen så langt. Kvaliteten på tilbakemeldingen varierer, kanskje spesielt hos 6-åringen. Det var litt sånn, «tusen takk for at du hentet med i barnehagen i dag», men de yngste barna lærte etter hvert. Så hva er egentlig poenget her?

Vi oppdaget det der og da, men kanskje enda mer etter hvert. Noen uker etter at vi hadde innført ”sofa’n” skulle jeg ut på reise og vi måtte ta pause noen dager. Trodde vi. Neida, barna nektet, «sofa’n» måtte vi ha! Og slik ble det. Vi gjennomførte over telefonen eller med færre voksne. En annen forandring var at barna begynte å merke seg ting de skulle si i ”sofa’n” og spurte om det var greit å si positive ting ellers på dagen.

Så ble vi tatt av hverdagen igjen, og «sofa’n» forsvant for oss.

Men det stopper ikke der. Enda den dag i dag, 15 år senere nå når barna har blitt voksne, snakkes det om «sofa’n». Vi minnes den med glede, snakker om at den var fin ja. Enten barna i mellom (de er jo barna våre selv om de er voksne), kona og jeg, eller på kryss og tvers. Det resten av familien, teamet vårt, ikke vet er at jeg lurer på om jeg skal gjeninnføre «sofa’n». Kan vi det? Er det ikke for sent?

Neida det er da aldri for sent! Dessuten er det ingenting å tape, annet enn litt gruff, og alle seks i teamet vårt vil sette prins på Sofa’n (vi økte med en for 14 år siden)!!
Og så vil det være litt av gave til nye team-medlemmer, tenk hvor mange fine gaver de vil få da!!!

Men hva har dette med ledelse å gjøre? Masse. Det jeg spør meg er om der er mulig å lede et team med utelukkende positive tilbakemeldinger.
Er det mulig? Er det mulig! Er det mulig…

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*