Brev # 22 – En samtale med et geni

Vi snakker på telefonen, Seattle og Trondheim, Professoren og jeg, jeg kan høre at han smiler. Jeg hører det hver gang jeg snakker med ham, det at han smiler. Problemet er at jeg egentlig er stresset over at forlaget her gitt meg enda en ompuss på boken min, jeg er sliten og stresset, og begynner å miste troen på både boken og meg selv – det henger sammen det der.

Så jeg tar det opp med ham det at forlaget har bedt meg om å skrive boken mer akademisk, få frem at det er akademisk skriving som er tema ved å bruke mer eksempler og mer referanser i den retning. Han sier at han ikke forstår det helt, ikke forstår forskjellen på skriving og akademisk skriving, at skriving vel handler om å uttrykke seg selv, bruke sin egen stemme. Jeg lytter og lærer, men kjenner samtidig at her må jeg nok «please» forlaget, det er heller ikke så vanskelig å gjøre disse justeringene.

Vi går videre til problemet med sex’en ¬- nei ikke problemer med sex selv om vi sikkert kunne snakket om det også, vi snakker om alt – nei det at forlaget mente at det var skrevet så mye og godt om skriving og at det var nok med det. Joda, dette med sport fungerte også bra, det var gode paralleller mellom sport og skriving, begge deler passet godt under paraplyen «øvelse gjør mester». Men altså, dette med sex passet ikke. Ideen om Sex, sport og skriving: Øvelse gjør mester» burde reduseres, sex’en burde tas bort.

Dropping the sex perspective? Do they have some foolish puritanical perspective? Why, I thought that sex, sport and writing was the main plot of the book?

Yes, but it seems like they don’t want that, that I have to drop the main idea here. What do you do when you write about sex in your novels and the publisher what you to change it?

A tell them that they don’t get the manuscript.

Vi snakker videre om boken, og ideen om at dette skulle være en annerledes bok, en bok som skulle være leken og sette forfatterne fri. Jeg spør ham om han kunne skeiver en bakside-tekst, noen linjer som kunne stå bakpå omslaget på boken. That would be an honour, sier han, no problem. Noen dager senere kommer det følgende forslag på e-mail fra Seattle:

This is a work that frees and de-regulates the writer. It frees us up by bringing our athletic, sexual, and writing passions under one umbrella, and it de-regulates by focusing away from the structural rules of writing. In place of a pedantic writing guide, we find here an involving source of training, motivation, and pure enjoyment.

Jeg får den andre novellen hans på e-mail, leser og kjenner hvilken god forfatter han er. Hvordan han både har håndverket på plass og har overskudd til å overraske og leke. Vi snakker videre om skriving, og han forteller meg at han har tatt skrivingen litt videre nå, at i stedet for å skrive på skrivemaskinen så skriver han nå for hånd. For hånd tenker jeg, er det det som er å ta skrivingen videre i 2016? Han forteller at han nå har startet på den tredje novellen. Jeg spør ham jo selvfølgelig om når han planlegger å ha den ferdig. Så svarer han at han ikke har noen plan. Han bare leker seg litt med skriving av den slik han fremdeles gjør med sex, sport, musikk, tegning og maling. Men nå må han legge på fordi han skal i re-union med folk han gikk på universitetet med på 60 tallet, han gleder seg slik til å møte vidunderlige mennesker. Det aner meg at han lever og leker innholdet i begrepet re-union ved å være inderlig tilstede.

Etter at vi sier «ha det bra» kjenner jeg en dyp takknemlighet. Jeg tenker det handler om den relasjonen vi har sammen, og den virkningen han har på meg. Når jeg legger på røret så kjenner jeg en strøm av energi og frihet. Jeg er sikker på at han er et geni, men det spesielle er at han får meg til å føle meg som et, det er den følelsen jeg sitter igjen med. «Livet måles ikke i antall år men i antall øyeblikk som tar pusten fra en», er setningen som kommer til meg. Den setningen kommer til meg igjen. Han får meg til å huske det jeg hadde glemt. Å bare være, ER, å leve – i øyeblikket. Til soon…

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*