Brev #3 – Å lede gullfugler

Avslutning av topplederprogram. Festmiddag. Det utbringes skål for ”våre kamerater”, god stemming og gode historier. Alle ser bra ut og alle ser ut til å ha det bra.

«Synes du historien var innafor», spør han? «Ja, den var innafor» sier topplederen. «Ikke bare var den innafor, vi trenger slike historier. og vi trenger at noen tørr å fortelle dem. For selv om jeg er toppsjef, så er jeg redd for å fortelle historier. Jeg kan gjøre det, men det stresser meg litt faktisk. Så takk for at du tørr å risikere».

”Historien var innafor ja”, kommer det fra en veileder. ”Men, vet du hva, det viktigste er ikke at du forteller artige historier på fest, det viktigste er at du er artig i hverdagen. At du ser ting litt annerledes, gjør ting litt annerledes – har litt mer farge enn oss andre når du er på jobb. Jeg er ikke i tvil om at du er god til å fly jagerfly, jeg er ikke i tvil om at du gjør en god jobb som leder – poenget mitt er at du har noe ekstra, jeg kaller det kreativitet. Jeg tenker at kreativiteten din er gull verd på tre nivå. På individnivå, for deg som flyger og leder. På relasjonsnivå, i møtet med ”den andre”, det utløser kreativitet i andre. På organisasjonsnivå, vi trenger kreativitet i organisasjonen vår, det har operativ effekt! Forstår du hva jeg mener?”

”Nei”, sier han med en alvorlig mine. Tiden står stille et øyeblikk, i 4 sekunder. ”Kan du ikke si det der en gang til?», sier han. Veilederen starter, så ser han et glimt i øyet. Han forstår at han ble lurt av leken, lekt med av en som forstod så inderlig godt. En som hadde kognitivt overskudd til å leke. Kognitiv overskudd til å adressere følelser.

Selv fikk han en bekreftelse på at han ikke var utenfor, men tvert i mot innafor – ikke bare det, han følte seg verdsatt og var glad for det. Veilederens fikk uttrykt sin beundring og anerkjennelse, og var glad for det. Topplederen fikk delt sin anerkjennelse, men fikk også kontakt med sin ansvarsfølelse. Hun kjente vilje til å ta ansvaret for slike gullfugler. Hun hadde trua på at gullfugler kan løse oppdrag og ta var på sine soldater, i tillegg til at de kan overraske – i langt viktigere situasjoner enn en festmiddag. Hun ville ta ansvar for gullfuglene når de lykkes, men også om de skulle mislykkes – om historien var utenfor eller om de skulle gjøre feil viktige situasjoner. Vi trenger kreativiteten deres til å skape operativ evne. Mitt bidrag er å ta ansvar og gjøre dem trygge slik at de kan skape effekt.

Så hvordan lede gullfugler? Ikke skyt han – for selv om han er sterk, så er han også sårbar. Vær stolt over at du har skutt gullfuglen, vis det og gi han frihet – for da kan han forandre verden. Og stopp opp i 4 sekunder og kjenn gleden av å lede gullfugler. Det er vakkert.

1 Kommentar

  1. Gullfugl øyeblikk – magisk. Du formidler stemningen på en måte som tar med leseren inn til stunden under middagen. Lett og lekent formidlet. Blir ikke lett å velge historier om et år.

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*