Brev # 50 – Mentorering på 1-2-3

Lenge har jeg lurt på hva veiledning, eller mentorering om du vil, innebærer. Det er da så utrolig mye, så komplisert, så jeg spør meg om det går an å oppsummere dette på 1-2-3? Ja, det går an, det er mulig. Mentoreringen handler om tre prosesser og litt god stemning. Det er enkelt, men ikke lett. Vi tar det ”step by step”.

Møting. Det starter med et møte, ingen møting – ingen mentorering. Da kan det bli liksom-mentoreringen, et skuespill der veisøker og/eller veileder bare later som, men særlig bra blir det ikke. Når det gjelde møting, så har Kierkegaard sakt det vakkert: ”Skal en i sandhet lykkes i hjelpe en annen…”. Vi kjenner sitatet, men forstår vi hva det betyr? Forstår vi at det kan bety å nedverdige seg, tilpasse seg, strebe etter å ta inn ”den andre”? Men, det starter der, det starter med at mennesker møtes.

Mentalisering. Begrepet kommer fra klinisk psykologi, men har et fantastisk potensial i det normale livet: ”Å se ”den andre” innenifra og seg selv utenifra”. Dette handler om modning, det å klare å ta den andres perspektiv. Mentalisering er lett når livet er lett, men kan være svært så vanskelig når stemningen fortettes. Da det er lett å miste perspektivet på ”den andre” og miste seg selv.

Mestring. Da gjenstår det bare å sette mål for mentoreringen, og starte jobben for å komme dit. Selv blir jeg inspirert av ordtakene ”øvelse gjør mester” og ”øvelse gir mestring”. Det finnes ingen snarveier her. Mestring kommer ikke av seg selv, det kommer gjennom ”bevisst målrettet øving”. Noen sier at det tar 10 000 timer, og kanskje tar det så lang tid å komme helt i mål. Men det tar ikke lang tid å oppnå mestring, den lille fremgangen som skal til for at en får troen, mestringstroen, selvtilliten. Det koster kanskje bare en time, eller kanskje 20 timer. Dessuten krever det litt motivasjon eller vilje om du vil, men gevinsten er enorm.

Det var oppskriften – mentorering på 1-2-3 – dersom du følger du den vil dere lykkes. Men husk: ”det er enkelt, men ikke lett”. Her er en kort historie fra en venn av meg.

Sønnen kom hjem sent på natten, og faren fikk en dårlig magefølelse. Han kjente det på kroppen, som uro og kvalme. Han rinte politiet og meldte fra om mistanke om promillekjøring. Tre måneder senere lærte sønnen å snekre paller i Hof, under veiledning av Kriminalomsorgen. Enda senere takket han sin far.

Så hva betyr dette med stemning da? Carl Rogers kaller det for positiv grunnholdning eller ubetinget kjærlighet. En kjærlighet som kommer i ulike former.

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*