Brev # 52 – 104 historier, 52 erfaringer og en reise

Boken har vært en reise.

Du har sagt det mange ganger: Den ytre reisen forsterker den indre. Dessuten har du fortalt med mye om Kierkegaard.

La oss starte i kjelleren. På dager der livet har vært på besøk har vi tatt igjen døren og tatt oss en kaffe. Vi har startet med å møtes, og selvfølgelig er du en mester i veiledning, du starter alltid med å møte meg der jeg er, viser meg Kierkegaard sitt sitat ”skal du i sandhet lykkes i å hjelpe en annen må du starte med å møte ham der han er”. Det har jeg lært av deg. Sammen har vi fått erfare Bacon sitt kjente ordtak ”en time med en venn er bedre enn dager med grubling alene”. Kjelleren er bedre når en har noen å dele med, men en kan jo ikke sitte der så alt for lenge.

For det har også vært fest, vi har vært i ballrommet – on top of the world. Du viste oss øyeblikkets kunst under lederskapsseminaret og jeg sa ett og annet om kunsten å møtes. Dessuten stoppet jeg tiden noen sekunder under en forelesning ved NTNU, der du bidro med inderlig tilstedeværelse eller relasjonell tilstedeværelse som du er så opptatt av. Noen viste oss kunsten å tale i forsamling. Du bidro til at også festen ble festlig.

Og jeg vet ikke hva som betyr mest, hva som er viktigst, om det er kjelleren, dagligstuen eller loftet. Det er ikke viktig heller, det som er viktig er at han får meg til å føle meg verdifull akkurat som jeg er – med mine styrker og sårbarheter – Agape er det, i sin reneste form. Det klare blikket og de varme øynene speiler hans hode og hjerte.

Men kanskje hverdagen, dagligstuen er den viktigste. Kaffe på mitt eller hans kontor. Kunsten å møtes praktiseres der, midt i en hektisk hverdag når vi ikke har tid, men tar oss tid. Eller på løpeturer: korte, lange eller veldig lange. Eller skiturer. Det er i det daglige arbeidslivet at boken har blitt skrevet. 104 historier ble til 52 erfaring og en reise.

Så hva er ”lessons learned” egentlig? Det er tre av dem:
1. Drikk kaffen du får servert, selv om det er kaffe laget på de aller billigste, mest smakløse, og minst karismatiske kaffebønnene i hele verden.
2. Del det du har på hjertet, men ikke impulsen om at ”du kan stappe den der møkkakaffien…”, for det finnes viktigere ting enn god kaffe.
3. Veiledning er vakkert og krevende, så i tillegg til veisøkere og en mentor, skaff deg en venn som alltid er der. Alltid.

Men en ting har jeg ikke fortalt enda. Vet du hva de 9 muser egentlig betyr? Det kommer jo fra gresk mytologi, de 9 døtrene til x og y som har fått i oppgave å inspirere forfattere og kunstnere. Jeg tenker at en muse egentlig er ens egen inspirasjon, fantasi og energi. Og noen ganger trenger en litt hjelp til å finne denne tilstanden. Hjelp av en veileder.

Har du tid til en kopp kaffe?

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*