Øyeblikk 17 – Det hverdagslige hastverk

«Av alle latterlige ting er det inget så latterlig som å ha det travelt»  Business fff

                                                                            -Søren Kierkegaard
 
Jeg sitter nå og nyter en kopp kaffe på flyplassen i København og venter på flyet som skal ta meg over til New York. De fleste mennesker jeg ser rundt meg gir et inntrykk av at de har det meget travelt. Og det slår meg at samfunnet har blitt slik. Det er stadig noe vi skal rekke. Er vi alltid for sent ute til noe?
 Mine tanker streifer innom Søren Kierkegaard som ikke likte at menneskene bare hastet forbi. Han som brukte å ta sitt daglige menneskebad i denne byen. Lurer på hva han har villet si om han hadde vært her sammen med meg og kikket på disse menneskene? Han ville trolig stanset noen, slik som han brukte, og utfordret dem på hvorfor de har det så travelt. De  som hadde blitt utsatt for slikt utidig mas, ville nok hastet videre til sin gate, med tax free i posen  mens de sjekker avgangstidene på CPH appen og oppdaterer Facebook statusen. Deres ansiktsuttrykk er lett bekymret når de sjekker at skjermene i avgangshallen stemmer overens med deres mobilapp. Hvem var han der gærningen som stoppet  meg nede ved Starbucks? Nevermind. Sikkert en fyllik..
o-airport-facebookTeknikken kan fortelle deg på sekundet når og hvor du skulle ha vært til enhver tid. SMS og statusoppdateringer sørger for at alle dine venner også er klar over det samme. Jeg reflekterer litt over tilstedeværelsen til menneskene jeg ser rundt meg. De fleste ved kafé bordene trykker på en eller annen telefon, og de færreste snakker sammen over bordene. Men det er jo free wifi her ! Vi må jo benytte anledningen til å sjekke antall likes på Facebook. Å være tilstede skal jeg jo være bare jeg kommer frem til hotellet, tenker de, og haster videre.
Har all denne teknikken gjort oss rikere eller fattigere? Antikkens filosofer var jo opptatt av dialog mellom mennesker og jeg tar meg selv i å undres over om denne er i ferd med å forsvinne helt?  Jeg skal snart ha en 7 1/2 timer flytur til New York sammen med min sønn og håper at vi få en fin dialog på veien over. Men hans og min  IPad, IPhone og Dr Dre headset kan kanskje komme i veien?
Som Sokrates spør jeg ikke for å vite, men for at samtaleparteren skal bli mere kjent med seg selv. Hva har jeg gått glipp av mens mine fingre har vært opptatt av å trykke på min IPad og sende dette ut på nettet… Kanskje på tide å våkne opp?

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*