Øyeblikk #19 – Den gode samtalen med en kollega

«Det er som man gjennom samtale kaster tankene sine ut foran seg, slik at man bedre ser dem, slik mønsteret på et teppe først blir synlig når man ruller det ut på gulvet. Derfor er en times samtale med en god venn eller en kollega bedre enn en hel dag med grubling på egen hånd.»

– Francis Bacon (1561-1626), Britisk renessansefilosof og forfatter

Jeg sitter på kontoret og reflekterer over samtalen som akkurat har vært. Min gode kollega, som kommer for å drikke kaffe klokken 8 nesten hver eneste morgen har akkurat gått inn til seg selv igjen.  Vår samtale har strukket seg fra løping, offisersutvikling, filosofi, lederskap, til øvelser og tilbake til livet.

Han bruker som regel å starte samtalen med denne setningen «Ja, hva trenger du i dag?» møter blikket mitt og smiler.  Han gjør som Kierkegaard, og møter meg der jeg er. Og jeg kjenner at det er det jeg trenger. En fri utveksling av tanker – ingen agenda eller tidskrav. Men iløpet av samtalen rulles mønsteret ut, det jeg er opptatt av kommer på banen og vi snakker om det. Rydder og setter kurs.

Arbeidsmiljøet her på jobben er fantastisk, det er mange kolleger som er innom og fargelegger dagen, men ingen som han. Han har (og fortsatt er) en fantastisk veileder og utøver «sann hjælpekunst» hver eneste dag i møte med meg, studentene eller andre kolleger.

Han utøver sann kunst i disse samtalene. Veiledningens Kunst. Øyeblikkets Kunst. Gjennom samtalen får han meg til å utfolde meg. Bli mer. Være mer. Takk for at du hjelper meg til å bli enda mer av meg selv.

 

«Dersom noen lytter til meg, kan jeg komme meg til en klarere tanke om et tema, og ettersom denne tanken er min, vil jeg ta vare på den, utvikle den og sørge for at den blir tatt i bruk»
– Downey 1999

1 Kommentar

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*