Øyeblikk 35 – Distraksjon er den nye normalen

Jeg sitter på en kafe sammen med to andre kompiser og mimrer om gamle dager. Det er lenge siden vi har møttes . Vi oppdaterer hverandre på livene våre, spør om hvordan kone og barn har det, hvordan går det på jobb? Hvordan har du det egentlig? Vi kommer nærmere hverandre og deler fra hjertet.

Det piper i telefonen (skal bare svare kona..), servitøren spør om vi skal ha mere øl (jada, vi tar noen til), det vibrerer på håndleddet (du skjønner jeg har kjøpt ny smartklokke), på nabobordet deles en mobilvideo ganske høylytt.  Jeg reflekterer over hvordan dette møtet mellom tre mennesker hadde vært om ikke teknologien hadde vært så tilstedeværende. Den gjør noe med vårt fokus.

På 50 tallet advarte filosofen Martin Heidegger mot en truende «tidevannsbølge av den teknologiske revolusjon» som kan «fengsle, forhekse, blende og forføre mennesket slik at kalkulerende tenkning kan en gang bli…den eneste måte å tenke på». Han mente at vår evne til reflekterende tenkning ville forsvinne som en følge av teknologien. Jo mere distrahert vi blir, jo grunnere blir våre refleksjoner. Og desto kortere refleksjoner – jo mere trivielle vil de være. Hvis Heidegger hadde levd i dag, ville han bli vettskremt av alle distraksjonene som teknologien bringer med seg.

De verktøyene vi bruker i dag, har innebyggede fristelser/forstyrrelser. Pop-up vinduer som skal trekke oppmerksomheten til deres produkt. Smartklokker som vibrerer når du får tekstmeldinger. Reklameplakater som merker at akkurat du går forbi. Hva er det som trekker din oppmerksomhet ut av øyeblikket? Ut av relasjonen. Ut av det som skjer her og nå.

I dag er vår evne til å fokusere på det som skjer, virkelig utfordret av teknologi. Hvis du kikker rundt deg, ser du kjærestepar som er ute og spiser, men som vier mere oppmerksomhet til mobiltelefonene sine enn på hverandre. En mor med et barn på armen som trykker fraværende på mobiltelefonen.

Den nye normaliteten er at vi blir mere distrahert enn før. Og basisen for å lære er evne til å følge med, være oppmerksom og konsentrert over en viss tid. Det er derfor viktig at vi retter oppmerksomheten vår mot oppmerksomheten. Hvor er ditt fokus?

Den fokuserte lederen

Daniel Goleman påstår at  ledere trenger tre fokus områder for effektiv suksess.

  1. indre – oppmerksomheten rundt våre tanker, følelser, verdier, beslutninger (selvbevissthet)
  2. andre – vårt fokus på å møte andre, evne til empati som bygger effektive relasjoner
  3. ytre – for å kunne navigere i den ytre verden, regler, paragrafer, kultur etc.

Hvor er din oppmerksomhet rettet mesteparten av tiden? Hvor oppmerksom er du på hvor du har ditt fokus? Husk at dette kan trenes. Som en muskel er det mulig å trene vår oppmerksomhet. Start treningen i dag.

 

Your focus is your reality.
– Yoda

 

1 Kommentar

  1. At servitøren kom og spurte om vi ville ha flere øl ser jeg utelukkende på som en positiv forstyrrelse! 😉 Ellers gode refleksjoner! Jeg tenker at mange av distraksjonene kan vi selv ta en viss kontroll over: Slå av mobiltelefon (om kona tillater…) og velge møtested (ref. ditt innspill om første forslag). Ellers handler det om trening!

1 Trackback / Pingback

  1. øyeblikk 42 – Eyes Out | Odyssevs: Læring & Lederskap

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*