Øyeblikk 7 – Er vi i stand til å oppdage skjønnheten rundt oss?

«Lederskap er som skjønnhet. Vanskelig å definere, men jeg kjenner det når jeg ser det.»

Dette skrev Warren Bennis i sin bok «On Becoming a Leader» i 1989.

Er det virkelig slik? Er vi i stand til å gjenkjenne skjønnheten når vi ser den? Eller haster vi bare videre i møtet med menneskene rundt oss?

Du har kanskje hørt historien om da en av verdens beste fiolinister, Joshua Bell, stilte seg opp på en av undergrunn stasjonene i Washington DC i 2007 og spilte mesterverk som menneskeheten har lyttet til i århundrer. Musikk som normalt hører hjemme i konserthaller og katedraler. Dette var iscenesatt av Washington Post, og som du sikkert skjønner av innledningen, stoppet nesten ingen av de nesten 1000 menneskene som passerte i løpet av den timen han sto og spilte. Han brukte en fiolin som var verdt over 20 millioner kr. Stykkene han spilte er noen av de vanskeligste stykkene som kan spilles på fiolin. Men var menneskene i stand til å se/høre denne skjønnheten?  Klikk her for å se video

Nei, det tok seks minutter før noen stoppet litt opp for å lytte, og totalt sju stykker stoppet opp i løpet av den timen for å ta inn musikken (i allefall i et minutt). Fortjenesten hans ble 32 $.

Det å utøve lederskap og møte menneskene rundt oss krever at vi stopper opp litt i hverdagen. Hvis ikke er min påstand at vi går glipp av mange fantastiske øyeblikk som kunne beriket oss selv og de rundt oss om vi tok det inn.

Er vi stand til å ta inn skjønnheten? Kant påsto at din evne til å ta inn verdsette skjønnhet henger sammen med din evne til å gjøre moralske vurderinger. Men da må kanskje konteksten være bedre? For hvor er fokus på vei til jobben? Du er kanskje allerede for sent ute, rapporten til sjefen er enda ikke ferdig, du trenger ikke slike forstyrrelser som musikk og som også ønsker penger du ikke gidder å gi fra deg.

Kierkegaard tok sine «menneskebad» hvor han visstnok likte å stanse mennesker som hastet avgårde for å spørre de «hvorfor de farer så fort?»

Har du tid til å ta inn skjønnheten som befinner seg rett foran nesen på deg? Og i lederskapet ditt, er du i stand til å være tilstedeværende nok slik at du klarer å se potensialet i dine medarbeidere og i deg selv? For hvis du ikke er i stand til å ta inn skjønnheten i hverdagen, hvordan skal du da være tilstrekkelig tilstede i lederskapet?

Jeg bare spør. Svarene må du finne i deg selv.

Å undre seg er begynnelsen til større innsikt.

1 Kommentar

  1. Vakkert. Historien er en leksjon i oppmerksomhet og mindfullness – en verdifull sådan. Derfor er det så artig at dette skal bli til bok!!!

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*